Radiografie Panoramica

Radiografie Panoramica

Radiografia panoramica, cunoscuta si sub denumirea de ortopantomograma (OPG), este o reprezentare a aparatului dento-maxilar in ansamblu. Acest tip de radiografie dentara surprinde ambele arcade, impreuna cu elementele maxilo-faciale inconjuratoare, intr-o singura imagine.

Radiografia panoramica este solicitata de catre colaboratorii Spektra Dent pentru obtinerea unei imagini de ansamblu, atat in evaluarea initiala, in scopul realizarii planului de tratament, cat si pentru monitorizarea ulterioara.

Cand este indicata radiografia dentara panoramica

In timpul radiografiei panoramice, obiectul in cauza este marit cu 25-35%. Cu ajutorul ortopantomogramei, a OPG-ului, se pot depista situatii neprevazute, precum: resturi radiculare sub lucrari dentare, dinti inclusi, carii recidivate sau chiar tumori benigne reduse ca volum si cu evolutie lenta. De asemenea se pot descoperi si cazuri mai grave cum ar fi atrofii osoase verticale si orizontale severe sau leziuni tumorale si inflamatorii ale maxilarelor.

Ortopantomograma presupune o expunere mai mica la radiatii decat alte proceduri si este indicata in momentul in care nu sunt necesare informatii detaliate despre situatia unui grup restrans de dinti.

In cadrul Spektra Dent, durata scanarii este de 6,5-7,4 sec., iar filmul se elibereaza in cateva minute. Nu este o procedura indicata atunci cand este nevoie sa se faca aprecieri de finete, deoarece prin radiografia panoramica se obtine o imagine 2D asupra unui corp 3D, astfel ca pot sa apara deformari si suprapuneri la nivelul zonelor de curbura anatomice.